Större kamerautrustning

Som fotograf finns det en hel del utrustning som man får ner i kameraväskan. Det finns dock också en del större saker som kan vara bra att ha, men som kräver särskilda väskor för transport.

Den större kamerautrustningen krävs mestadels för studioarbeten, porträttfoto och liknande. Det kan till exempel handla om att man ska fotografera produkter till ett företag eller förening. Då behöver man oftast ett mindre studiobord där man enkelt och smidigt kan byta bakgrunder och annat. Man kan också enkelt ljussätta med dessa bord. I samband med denna typ av fotografering kan man också behöva studiolampor och softboxar. Dessa monteras upp på ställningar för att man som fotograf själv ska kunna ställa in ljuset så att det blir så som man vill ha det. Detta fungerar ofta mycket bra både till små produkter och till större gruppfotograferingar. Ofta kan denna form av belysning göra att röda ögon minskar, och man får också bort olika typer av osmickrande skuggor som kan lägga sig både i ansikten, på kroppar eller dölja produkter.

Förutom detta kan man också behöva ha med sig kamerastativ av olika slag. Om man ska fotografera mycket, eller på mörka platser är ett stabilt, trebent stativ alltid det bästa. Ibland kan man dock inte använda trebenta stativ av olika anledningar. Många museer och liknande har förbjudit dessa på grund av skaderisken och då kan man istället behöva använda sig av ett enbent stativ. Dessa är inte lika stabila som trebenta varianter och man måste fortfarande hålla i stativet själv. Fördelen är dock att kameran blir lite stadigare och att man ibland kan luta kameran mot en vägg, pelare eller liknande. Även vid gruppfotograferingar kan ett stativ vara bra, särskilt om man själv ska vara med på fotot. Att få med en stor grupp människor, inklusive sig själv och samtidigt hålla i kameran är ofta mycket svårt.