Att redigera bilder

Som fotograf kan man då och då behöva redigera sina bilder. Det kan till exempel vara så att någon fått röda ögon på bilden, eller så finns det ett störande objekt med. Det kan också vara så att en kund önskar någon särskild redigering. Som fotograf är det ofta i övrigt valfritt om man redigerar bilderna. Detta beror delvis på bildpris och kunskap, men också på om kunden förväntar sig redigerade bilder eller inte. Om så inte är fallet behöver fotografen inte lägga tid på redigeringen.

Mycket omdiskuterat

Redigering är överlag ett mycket omdiskuterat fenomen i dag, i alla fall när det gäller bilder på människor. Många menar att bilder inte alls bör redigeras, andra menar att vissa saker kan göras, och andra menar att det är upp till var och en vad de vill visa med bilderna. För några år sedan kom det fram att fotografer som sysslat med skolfotografering redigerat bilder på barn och detta blev inte speciellt omtyckt. I många fall blev föräldrarna mycket arga och menade att det inte var fotografens uppgift att redigera bilder på deras barn.

Fördelar med redigering

Som fotograf finns det en hel del fördelar med att ha lite kunskaper inom redigering. Det kan till exempel vara bra att kunna ta bort fläckar på en brudklänning, eller så kanske den där finnen mitt i ansiktet på modellen inte ser så bra ut trots allt. Bara för att man redigerar en bild behöver det inte betyda att man tar bort allt som gör en modell unik eller liknande. Ibland kan man bara ta bort lite oönskade objekt från bilden, justera ljuset, färgerna eller lägga till lite skuggor. Som fotograf kan man inte alltid få allt ljus med mera som man önskar och då är redigeringen nödvändig för att bilderna ska bli bra till slut.