Att fotografera hästar

Allt fler upptäcker fotografering av hästar. När man ska fotografera hästar finns det dock en hel del att tänka på om man vill ha riktigt bra bilder. För det första måste man hitta rätt miljö att fotografera hästen i. När hästen är i hagen finns det ofta gott om bra ställen att fotografera på men det gäller att se till att bakgrunden inte stör och att hästen står någorlunda stilla om man inte har erfarenhet av att fotografera hästar i rörelse.

När det gäller bakgrunden bör den vara så ren som möjligt. Om stolpar och träd finns kan det se ut som att dessa sticker upp ur hästen och det är inte snyggt. Man bör också se till att ha koll på andra störande föremål i bakgrunden. En bil eller andra människor kan störa mycket och förstöra hela bilden.

Man måste också hålla koll på perspektiven när man ska fotografera hästar. Om man får fel perspektiv kan hästen se helt konstig ut. Det kan till exempel vara så att hästen får ett jättestort huvud och liten kropp, eller så får den stor bakdel och halsen försvinner helt. Detta kan förvisso göra en bild rolig att titta på men som fotograf är det ofta inte detta som förväntas av bilden.

Annat att tänka på

När man ska fotografera hästar måste man också tänka på att de är lättskrämda varelser. En kamera som låter eller en blixt som plötsligt fyras av kan skrämma en häst och om man fotograferar på en tävling kan detta få förödande konsekvenser. Ett ekipage kan bli utan resultat eller rent av skadas allvarligt på grund av att en fotograf ska ta bilder av det. Ofta är det bra att kontakta ekipagen eller en domare, alternativt annan tävlingsansvarig innan och fråga om det är okej att man fotograferar.