Att fotografera bröllop

Bröllopet är många människors allra största livshändelse och många vill därför föreviga det med bilder och film. Som fotograf är det ärofyllt att få fotografera ett sådant tillfälle i människors liv men det innebär också ett mycket stort ansvar. Som fotograf har man nämligen bara en chans. Man kan inte försöka en gång till om bilderna inte blivit bra. Men hur ska man gå tillväga för att fotografera på bästa sätt?

Viktigt att tänka på

När man ska fotografera ett bröllop är det mycket viktigt att tänka på att kommunicera med brudparet. Man måste till exempel veta vilken stämning de vill ha i sina bilder, och var de vill att bilderna ska tas. Många gånger tar fotografen flera bilder i kyrkan och så visar det sig att brudparet sedan velat ha bilder tagna både innan och efter bröllopet.

När man fotograferar ska man också tänka på att man inte ska störa under bröllopet. Även här är det viktigt att man funderar över hur man bäst ska röra sig runt och att man kommunicerar med brudparet, prästen och liknande. Ofta kan man få tips på gångar man kan röra sig i, och ibland kan man få tillstånd att befinna sig uppe vid altaret om man sitter stilla. Här kan man få helt unika bilder, från ett helt annat perspektiv än vad de resterande gästerna till bröllopet får.

När det gäller bröllopet bör man också se till att man har passande kläder på sig. Det passar sig till exempel inte att bära en vit klänning. Helst bör man inte bära klänning alls eftersom att man kan bli tvungen att sitta relativt mycket på golvet. Det allra bästa är att ha bekväma men trots allt snygga kläder på sig. Svarta byxor, en skjorta och eventuellt kan en svart kavaj eller tröja också vara bra att ha.